VOiko joku käännyttää minut uskovaiseksi?

Ehkä lukija muistaa erään tunnetun julkisuuden henkilön provosoivan kolumnin iltapäivälehdessä. Siinä kolumnisti kertoo olevansa kiiluvasilmäinen ateisti ja haastaa jonkun uskovan tulemaan ja käännyttämään hänet uskovaiseksi.

Olisiko tämä mahdollista? Tuskinpa. Uskoa ei voi antaa toiselle eikä uskoa voi vastaanottaa toiselta. Usko on Jumalan lahja. Mistä tämä usko sitten tulee? Usko tulee kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Room 10:17 Jumalan sanaa saarnataan ( selitetään ) jumalanpalveluksissa kirkoissa, seuroissa ja muissa uskonnollisissa tilaisuuksissa. Myös televisiossa, radiossa ja netissä on paljon uskonnollista ohjelmaa, jota voi kuunnella ja tutkia vaikka kotona. Kaikki puheet eivät kosketa kuulijoita. Mutta kun evankeliumia puhtaasti saarnataan, sen sanoma on kuin siemen, joka jää itämään kuulijan mielessä.

Jeesus opetti opetuslapsiaan vertausten kautta. Yksi tunnetuimmista opetuksista on Jeesuksen esittämä vertaus kylväjästä. Matt 13:3-8,18,23, Mark 4:3-8,14-20, Luuk 8:4-8,11-15. Siinä kylväjä menee kylvämään siementänsä. Osa siemenistä putosi tien oheen ja tallaantui. Osa putosi kalliolle ja kuivettui. Osa putosi orjantappurain sekaan ja tukahtui sinne. Osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja teki satakertaisen hedelmän. Opetuslapset kysyivät häneltä, mitä tämä vertaus merkitsi.

Jeesus selitti. "Vertaus on tämä: siemen on Jumalan sana. Mitkä tien oheen putosivat, ovat ne, jotka kuulevat, mutta sitten Paholainen tulee ja ottaa sanan pois heidän sydämestään, etteivät he uskoisi ja pelastuisi. Ja mitkä kalliolle putosivat, ovat ne jotka kuullessaan sanan ottavat sen ilolla vastaan, mutta joilla ei ole juurta; ainoastaan ajaksi he uskovat ja kiusauksen hetkellä luopuvat. Mikä taas orjantappuroihin putosi, ne ovat ne, jotka kuulevat, mutta vaeltaessaan tukehtuvat tämän elämän huoliin, rikkauteen ja hekumoihin, eivätkä tuota kypsää hedelmää. Mutta mikä hyvään maahan putosi, ovat ne, jotka sanan kuultuansa säilyttävät sen vilpittömässä ja hyvässä sydämessä ja tuottavat hedelmän kärsivällisyydessä.

Jumalan sanaan voi tutustua myös lukemalla Raamattua ja sitä selittävää kirjallisuutta. Kuuntelemalla ja lukemalla evankeliumin sanomaa Jumala voi koskettaa omaatuntoamme, herättää synnintuntoa ja valaista meille, kuinka voimme vapautua syyllisyyden taakastamme ja saada sielullemme rauhan. Evankeliumeissa osoitetaan, että Jeesus on kärsinyt rangaistuksen meidän syntiemme sovitukseksi ja voittanut kuoleman ylösnousemisellaan. Ikuisen elämän hän tarjoaa myös meille. Pelastumisemme perustuu armoon, se ei perustu meidän tekoihimme.

MITÄ USKO ON?

Hebrealaiskirjeessä usko määritellään seuraavasti: "Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautumista sen mukaan, mikä ei näy. Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä. Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät." Heb 11:1,3,6

Monet tiedemiehet kuten esimerkiksi filosofi Bertrand Russel pitävät uskoa vahingollisena, jos se on lujaa uskoa johonkin, josta ei ole todisteita. Niin sanotut tiedeuskovaiset eivät usko mihinkään, mitä ei voida tieteellisesti todistaa. Kaikkia ns. henkimaailman asioita ei tarvitse uskoakaan, mutta kun kysymyksessä on Jumalan olemassaolo, niin se on uskon asia. Tiedeuskovaiset uskovat, että Jumalaa ei ole, koska sitä ei voida tieteellisesti todistaa. Mutta hekin ovat "uskovaisia", koska he eivät voi todistaa tieteellisesti, että Jumalaa ei ole. He vain uskovat siihen. Me Jumalaan uskovat uskomme Jumalan olevan meidän ihmisten ymmärryksen yläpuolella.

Tieteellisen tiedon avulla voimme tutkia, mitä Jumalasta on sanottu. Se ei kuitenkaan auta pääsemään lähemmäs Jumalaa. Hän pysyy salattuna. Vain uskon kautta on mahdollista vakuuttua siitä, että Jumala on ihmisen lähellä ja toimii tässä maailmassa.

Ottamalla omakohtaisesti Jeesuksen vastaan vapahtajanamme me opimme tuntemaan Jumalaa ja vakuutumme hänen mukanaolosta omassa elämässämme. Opimme Pyhän Hengen vaikutuksesta vähitellen huomaamaan, mitä Jumala tahtoo meille sanoa ja mihin suuntaan hän tahtoo ohjata elämäämme. Jeesus sanoi: "Jos joku tahtoo tehdä hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani." Joh 7:17

Paavali kirjoitti kirjeessään korinttolaisille tästä aiheesta seuraavaan tapaan: "Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. Onhan kirjoitettu: Minä hävitän viisasten viisauden, ja ymmärtäväisten ymmärryksen minä teen mitättömäksi. Missä ovat viisaat? Missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala tehnyt maailman viisautta hullutukseksi? 1.Kor 1:18-20 "Koskapa juutalaiset vaativat tunnustekoja ja kreikkalaiset etsivät viisautta. Me taas saarnaamme ristiinnaulittua Kristusta, joka on juutalaisille pahennus ja pakanoille hullutus. Mutta niille, jotka ovat kutsutut, olkootpa juutalaisia tai kreikkalaisia, on Kristus Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset." 1.Kor 1:22-25

Voiko siis joku käännyttää sinut uskoon? Uskovainen kristitty voi auttaa sinua ymmärtämään evankeliumin sanoman. Sinun itsesi on tehtävä oma uskon ratkaisusi. Ketään ei voi pakottaa uskomaan.



Lähteet:

- Raamattu