MITÄ ON SYNTI?


Uusi testamentti kirjoitettiin alun perin kreikaksi. Kreikan kielen sana hamartia merkitsee Jumalan tahtoa vastaan rikkomista. Alkukielellä sana tarkoittaa myös erehdystä, tieltä eksymistä, maalin ohi ampumista ja jumalallisen lain rikkomista.

Lutherin mukaan synti on sydämen luopumista Jumalasta. Synnissä on aina epäuskoa. Lopulta epäusko johtaa kapinaan Jumalaa vastaan. Silloin ihminen haluaa tulla kokonaan riippumattomaksi Jumalasta ja kieltää hänelle tulevan kunnian.

Mistä tämä kapina Jumalan tahtoa vastaan on peräisin? Vanhan testamentin Hesekielin kirjassa kerrotaan sädehtivän kauniista vartijaenkelistä, joka ylpistyi ja menetti viisautensa. Sen sydän tuli täyteen pahuutta ja se halusi saada osakseen sen palvonnan, joka kuului Luojalle. Tämä saatana heitettiin maan päälle ja se siis kapinoi ensimmäisenä Jumalaa vastaan. Saatana ( perkele, paholainen ) tekee kaikkensa houkutellakseen meitä eroon Kristuksesta eli tekemään syntiä Jumalaa vastaan. Hes 28:14-19. Ilm 12:9, Jes 14:12-13

"Joka syntiä tekee, se on perkeleestä, sillä perkele on tehnyt syntiä alusta asti." 1.Joh 3:8

( Lue myös vastaus kysymykseen: Onko saatana eli sielunvihollinen todellinen? )

Synti on Jeesuksen opetuksen mukaan sitä, että ihmiset eivät usko häneen. Apostoli Paavalin mukaan kaikki, mikä ei ole uskosta on synti. Synnissä eläminen on elämää, jota eletään ottamatta huomioon Jumalaa. Me teemme syntiä, koska olemme syntisiä. Esimerkiksi väkivalta, varkaudet, aviorikokset, valheet ym. ovat seurausta synnistä, eivät itse synti.

Syntiä on se, että tekee sitä, mitä itse tahtoo eikä sitä, mitä Jumala tahtoo. Jumala ei tahdo, että turmelemme sydämemme pahoilla ajatuksilla ja puheilla. Jeesus sanoi tästä: "Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen." Mark 7:21-23

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on ihmisen syntiinlankeemuskertomus. Siinä Aatami ja Eeva tekevät juuri sitä, mitä Jumala oli kieltänyt heitä tekemästä. He nauttivat juuri sen puun hedelmää, josta Jumala oli heitä varoittanut. Paratiisissa olisi ollut yllin kyllin sallittuja hedelmiä nautittavaksi. Kun Jumala kysyi heiltä syytä tähän, he eivät osanneet katua. Aatami syytti Eevaa ja Eeva syytti käärmettä. Tämä käärme on itse saatana, joka houkuttelee meitäkin toimimaan vastoin Jumalan tahtoa ja josta omatuntomme meitä varoittaa.

Perisynti on kristinuskoon liittyvä käsite, jolla tarkoitetaan ihmisen olotilaa syntiinlankeemuksen jälkeen. Tärkein raamatullinen lähtökohta käsitykselle perisynnistä lienee Paavalin roomalaiskirjeen 5. luvun jae 12. "Sen tähden, niin kuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet."

Ihminen on siis luonnostaan perisynnin takia Jumalan edessä kelvoton ja kadotuksenalainen. Me kaikki olemme syntisiä. "Sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat Jumalan kirkkautta vailla." Room 3:23 Perisynnin turmelema ihminen rikkoo Jumalan käskyjä ajatuksin, sanoin ja teoin. Näitä syntejä sanotaan tekosynneiksi. Niihin kuuluvat myös laiminlyönnit eli teot, jotka jätetään tekemättä, vaikka Jumalan sana käskee ne tehdä. "Joka siis ymmärtää tehdä sitä, mikä hyvää on, eikä tee, hänelle se on synniksi" Jaak 4:17

Jos ajattelemme itseämme tai muita tuntemiamme ihmisiä, voimmeko todeta jonkun kohdalla, että hän ei ainakaan ole syntiä tehnyt. Katolisen kirkon käytäntö julistaa tiettyjä ihmisiä pyhimyksiksi tuntuu meistä vieraalta. "Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, me eksytämme itsemme eikä totuus ole meissä. Jos tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä." ( 1.Joh 1:7-9 ) Meidän on siis tunnustettava syntimme. "Joka rikkomuksensa salaa, se ei menesty, mutta joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon." Sananl 28:13 "Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois." ( Apt 3:19 )

Jeesus kärsi ristillä koko ihmiskunnan pahuuden tähden. Hän sovitti meidän syntimme ja lunasti meidät synnin, kuoleman ja pahan ( saatanan ) vallasta. "Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun me olimme vielä syntisiä." ( Room 5:8 ) Viimeisellä ehtoollisella opetuslastensa kanssa Jeesus otti maljan kiitti ja antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä kaikki, sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi." Matt 25:27-28

Synnin palkka on kuolema eli ikuinen ero Jumalasta. Meidän syntisten takia Jumala osoitti meitä kohtaan suurinta mahdollista rakkautta lähettämällä oman poikansa kärsimään rangaistus meidän pahojen tekojemme ja laiminlyöntiemme tähden. Maallisen elämänsä aikana Jeesus hakeutui usein "syntisten" ja publikaanien seuraan ja myös ruokaili heidän kanssaan. Juutalaiset fariseukset ja kirjanoppineet moittivat häntä tästä. "Sen kuullessaan Jeesus sanoi heille: Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita vaan syntisiä." ( Mark 2:16-17 Jeesus ei tullut tuomitsemaan maailmaa vaan sen takia, että maailma pelastuisi hänen kauttaan.

Voidaksemme pelastua, meidän täytyy syntyä uudestaan kasteen ja uskon kautta. "Jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan. Mikä lihasta on syntynyt, on liha; mikä Hengestä on syntynyt on henki." Joh 3:5-6 ( Lue myös vastaukset kysymyksiin: Miten minä voin pelastua? ja Miten minä teen parannuksen? )

Kun minut on kastettu ja haluan uskoa Jeesuksen sovitustyön omalle kohdalleni, mistä minä tiedän, mikä on syntiä ja mikä ei ole? Monet uskonnolliset ihmiset pohtivat paljon sitä, mitä ihminen saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Näiden asioiden miettiminen voi saada ihmisen ahdistuneeksi. Tällaiset ihmiset eivät pääse nauttimaan siitä vapaudesta, johon Kristus vapautti meidät. Vapaus ei tarkoita vapautta tehdä pahaa tai tottelemattomuutta. Kristus vapautti meidät synnin vallasta niin, että voimme rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiämme niin kuin itseämme. Jumala ei kiellä meiltä mitään hyvän tekemistä vaan ainoastaan synnin tekemisen hän meiltä kieltää.

Jumala antaa jokaiselle uskovaiselle eli uudestisyntyneelle kristitylle Pyhän Hengen asumaan hänessä. Pyhä Henki johdattaa meitä kaikessa totuuteen ja auttaa erottamaan hyvän pahasta. Uskovaisen ei tarvitse opetella ulkoa mitään syntiluetteloita voidakseen tietää, mikä on oikein ja mikä väärin.

Esimerkki arkielämästä. Onko television katsominen syntiä? Ei television katsominen ole syntiä, mutta se riippuu siitä, mitä katsoo. Miksi uskova kristitty haluaisi katsoa mitään rienaavia, tarpeettoman väkivaltaisia tai muuten sisällöltään tyhjänpäiväisiä ohjelmia? Nykyään on valittavana paljon ohjelmatarjontaa, josta löytyy erilaista mielenkiintoista, hauskaa ja rakentavaa katsottavaa.

Toinen esimerkki: Me ihmiset koemme asiat eri tavalla. Jos joku lähimmäisemme kokee esimerkiksi tanssimisen synniksi, niin me kunnioitamme hänen mielipidettään. Toisen lähimmäisemme mielestä se voi olla täysin viatonta. Kunnioitamme myös hänen näkemystään. Kristityn omatunto varoittaa, jos tanssiminen ei tunnukaan enää viattomalta. Mitä meidän pitää varoa? Sitä, että emme toimi vastoin omaatuntoamme emmekä loukkaa lähimmäisiämme.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos veljeni, siskoni, ystäväni tai naapurini tekee väärin minua kohtaan? Jeesus opettaa: "Pitäkää varanne! Jos veljesi tekee syntiä, nuhtele häntä, ja jos hän katuu, anna hänelle anteeksi. Vaikka hän seitsemästi päivässä tekisi syntiä sinua vastaan ja seitsemästi kääntyisi sinun puoleesi ja sanoisi: Minä kadun, anna hänelle anteeksi." Luuk 17:3-4 "Sillä jos te annatte ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, niin myös teidän taivaallinen Isänne antaa teille anteeksi. Mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne." Matt 6:14-15

Pyhän Hengen vaikutus meissä käy ilmi mm. siinä, että me ymmärrämme oman syntisyytemme ja haluamme pyytää niitä päivittäin anteeksi Jumalalta rukouksissamme.

Onko olemassa ns. kuolemansyntiä, jota ei voi saada anteeksi? Jeesus vastasi: ..." minä sanon teille: jokainen synti ja pilkka annetaan ihmisille anteeksi, mutta Hengen pilkkaamista ei anteeksi anneta. Ja jos joku sanoo sanan Ihmisen Poikaa vastaan, niin hänelle annetaan anteeksi; mutta jos joku sanoo jotakin Pyhää Henkeä vastaan, niin hänelle ei anteeksi anneta, ei tässä maailmassa eikä tulevassa." ( Matt 12:31-32 ) Mikäli mieleesi nousee huoli siitä, oletko saattanut syyllistyä tähän syntiin, voit olla luottavaisella mielellä. Ihminen, joka syyllistyy Pyhän Hengen pilkkaamiseen, on niin paatunut, ettei hän välitä. Hän ei kuule enää omaatuntoaan ja hän jopa tietoisesti pilkkaa ja häpäisee Pyhää Henkeä.

Mistä tässä synti-käsitteessä lopulta on kysymys? Me ihmiset emme ole täydellisiä ja viattomia. Meidän pitää tunnustaa oma vajavaisuutemme ja syntisyytemme. Koska synti erottaa meidät Jumalasta, mutta me haluamme pysyä Jumalan yhteydessä, meidän tulee pyytää syntejämme anteeksi ja uskoa Jeesuksen sovitustyö omalle kohdallemme. Näin me saamme syntimme anteeksi ja saamme rauhan ja ikuisen elämän Jumalan yhteydessä.