miten minun kannattaa lukea raamattua?


Monet satunnaiset sanankuulijat päättävät lopulta itse tutustua Raamattuun ja katsoa, miten nämä uskon asiat on sinne kirjoitettu. Mikäli Raamattu on tähän saakka pölyttynyt kirjahyllyssä, lukija saattaa aloittaa Raamatun lukemisen samoin kuin muidenkin kirjojen. Yleensä kirjat luetaan järjestyksessä ensimmäiseltä sivulta viimeiselle sivulle.

Alkukertomukset voivat tuntua tutuilta ja mielenkiintoisilta, mutta kun lukeminen jatkuu pidemmälle, lukija saattaa hämmentyä ja pitkästyä. Mieleen tulee kysymys: Mitä merkitystä näillä jutuilla on minulle?

Raamattu ei ole tavallinen kirja, jota kannattaa lukea kuten tavallista kirjaa. Raamattu on kirjakokoelma. Se sisältää yhteensä 66 eri kirjaa: 39 Vanhassa testamentissa ja 27 Uudessa testamentissa. Vanha testamentti kirjoitettiin alun perin hepreaksi ja Uusi testamentti kreikaksi. Kirjoilla on kymmeniä eri kirjoittajia, joista osa tunnetaan nimeltä ja joidenkin kirjojen tekijää ei tiedetä varmaksi. Raamatun kirjakokoelman eli kaanonin vanhimman kirjan ja nuorimman kirjan ikäero on yli tuhat vuotta. Vanhimmat kertomukset, jotka sisältyvät Vanhaan testamenttiin, säilyivät ensin satoja vuosia suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle Israelin kansan keskuudessa.

Kun foinikialaiset ( nykyisen Libanonin alueella ) kehittivät oman kirjaimistonsa vuoden 1050 eKr. tienoilla, tämä kirjoitustaito levisi pian myös heprealaisille. ( Israelin kansa ) Vanhoja suullisena säilyneitä kertomuksia alettiin kirjoittaa muistiin . Vanha testamentti kirjoitettiin noin vuosina 1000 - 160 eKr.

Vanhan testamentin kirjat voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

- historialliset kirjat. 1.Mooseksen kirjasta Esterin kirjaan saakka. Historiakirjat kertovat Israelin kansan vaiheista ja Jumalan johdatuksesta sen elämässä. Tärkeimmät historiakirjat ovat viisi Mooseksen kirjaa.

- runolliset kirjat, joista huomattavin on Psalmit sekä viisauskirjoja kuten Sananlaskut, Saarnaaja ja Jobin kirja.

- profeettojen kirjat. Ne jaetaan suuriin ja pieniin profeettoihin kirjoitusten pituuden mukaan. Suuria profeettoja ovat Jesaja, Jeremia, Hesekiel ja Daniel.

Vanha testamentti alkaa maailman luomisesta. Se kertoo Israelin kansan vaiheista noin 1500 vuoden ajalta. Suurin osa Vanhasta testamentista sai nykyisen muotonsa noin 500-luvulla eKr. Juutalainen seurakunta kokosi vanhat tekstit ja hyväksyi ne Vanhan testamentin kirjakokoelmaksi vuonna 100 jKr.

Jo Vanhassa testamentissa kulkee punaisena lankana Jumalan pelastussuunnitelma. Syntiinlankeemuksen jälkeen ihminen joutui pois paratiisista. Jumala valitsi Abrahamin omaisuuskansansa kantaisäksi. Tästä kansasta oli kerran nouseva pelastaja, Messias. Jeesus on kaikkien Vanhan testamentin messiasennustusten täyttymys.

Uusi testamentti ( UT ) on meille kristityille tärkeämpi osa Raamattua. Uuden testamentin kirjat syntyivät suunnilleen vuosina 50 - 150 jKr. UT jaetaan seuraaviin kirjaryhmiin:

- evankeliumit: Matteus, Markus, Luukas ja Johannes. Ne kertovat Jeesuksen elämästä, teoista, toiminnasta ja opetuksista. Evankeliumi tarkoittaa ilosanomaa tai hyvää sanomaa.

- historiallinen kirja - Apostolien teot kertoo kristillisen seurakunnan synnystä ja evankeliumin leviämisestä aina Roomaan asti. Se on Luukkaan kirjoittama jatko-osa hänen evankeliumilleen.

- kirjeet. Apostoli Paavali piti yhteyttä perustamiinsa seurakuntiin kirjeitse. Myös muita kuin Paavalin kirjoittamia kirjeitä sisältyy UT:iin.

- apokalyptinen kirja - Ilmestyskirja. Se on Johanneksen kirjoittama ja sisältää vaikeasti ymmärrettäviä näkyjä lopunajan tapahtumista.

Evankeliumit ovat Raamatun tärkeimmät kirjat meille kristityille. Kun Jeesuksen kuolemasta, ylösnousemisesta ja taivaaseen astumisesta oli kulunut yli 30 vuotta, alkuseurakunnan kristityille heräsi tarve koota yhteen kaikki saatavissa oleva tieto Jeesuksesta. Evankeliumin kirjoittajat ( evankelistat ) käyttivät lähteinään silminnäkijöiden kertomuksia ja kirjallisia kertomuksia Jeesuksen teoista ja opetuksista. Tärkeä lähdeteos oli kokoelma Jeesuksen puheita eli ns. Logia-lähde. ( = Q-lähde ) Tätä ei ole säilynyt jälkipolville muutoin kuin lainauksina evankeliumeissa.

Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeita kutsutaan synoptisiksi evankeliumeiksi. Synoptinen tarkoittaa yhteen katsova/yhdessä katsova. Näissä kolmessa evankelumissa tapahtumien kokonaisjärjestys on sama. Ensin syntyi Jeesuksen puheita teos eli Logia- lähde sekä Markuksen evankeliumi. Matteus ja Luukas käyttivät lähteinään sekä Markuksen evankeliumia että Jeesuksen puheita- teosta. He käyttivät lisäksi Vanhaa testamenttia ja omia lähteitään.

Markuksen evankeliumi on vanhin ja lyhyin. Se on kirjoitettu Roomassa 60/70-lukujen taitteessa. Kirjoittaja on perimätiedon mukaan Johannes Markus, Pietarin apulainen Apt 12:12 Markus keskittyy Jeesuksen persoonan kuvaamiseen.

Matteuksen evankeliumi on kristikunnan pääevankeliumi, siksi se on sijoitettu ensimmäiseksi. Matteus on keskittynyt erityisesti Jeesuksen puheiden kokoamiseen. Vuorisaarna sisältyy Matteuksen evankeliumiin. Perimätiedon mukaan evankelista Matteus on yksi Jeesuksen 12 opetuslapsesta.

Toisin kuin muut evankelistat Luukas ei ollut juutalainen vaan kreikkalainen. Hän oli ammatiltaan lääkäri. Hän kirjoitti evankeliuminsa korkea-arvoiselle roomalaiselle Teofilokselle. Luukas pyrki selvittämään tarkasti asioiden historian ennen teostensa kirjoittamista. Luukas itse toteaa evankeliuminsa alussa: "Jo monet ovat ryhtyneet työhön ja laatineet kertomuksia niistä asioista, jotka meidän keskuudessamme ovat toteutuneet, sen mukaan kuin meille ovat kertoneet ne, jotka alusta alkaen olivat silminnäkijöitä ja joista tuli sanan palvelijoita. Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen sinua varten, kunnioitettu Teofilos, jotta tietäisit, kuinka luotettavaa sinulle annettu opetus on." Luuk 1:1-4 Luukas kirjoitti myös evankeliumilleen jatko-osan: Apostolien teot. Arviot Luukkaan kirjojen tekoajasta vaihtelevat. Todennäköisesti hän kirjoitti ne 70-luvulla.

Johannes oli UT:n mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista. Hän kirjoitti evankeliuminsa Efesossa noin vuonna 100 jKr. Johanneksen evankeliumi poikkeaa selvästi aiemmin kirjoitetuista synoptisista evankeliumeista. Minkään evankeliumin sanoma ei ole kuitenkaan ristiriidassa toistensa kanssa. Johannes kirjoitti evankeliuminsa lopussa: "Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." Joh 20:31

Ensimmäisellä vuosisadalla syntyi siis useita kristittyjen laatimia kirjoituksia. Toisella vuosisadalla niitä alettiin koota yhteen nimen "Uusi testamentti" alle. Aluksi kristityt eivät olleet yksimielisiä siitä, mitkä kirjoitukset tulisi hyväksyä Uuden testamentin kokoelmaan. Tekstikokoelman rajat määriteltiin 200 - 300- luvuilla jKr. Kirjakokoelman ( kaanonin ) ulkopuolelle jätettiin mm. kirjoituksia, jotka ovat syntyneet niin myöhään, etteivät ne ole peräisin apostoleilta tai heidän työtovereiltaan eli silminnäkijöiltä. Ehkä tunnetuin kokoelman ulkopuolelle jätetty kirjoitus on Tuomaan evankeliumi. Se laadittiin vuosien 100 - 150 vaiheilla.

Raamatun kirjakokoelman kirjat ovat siis ihmisten kirjoittamia ja kokoamia. Jumala toimii meidän maailmassamme meidän ihmisten kautta. Jumalan johdatuksesta nämä kirjat ovat säilyneet ja valikoituneet kirjakokoelmaksi, jonka kautta Jumala puhuu meille. Kun uskot evankeliumin omalle kohdallesi, Pyhä Henki auttaa sinua ymmärtämään näitä tekstejä.

Tämän lyhyen Raanmatun historian katsauksen jälkeen palataan takaisin kysymykseen: " Miten minun kannattaa lukea Raamattua?" Oma suositukseni on se, että luet ensin jonkun evankeliumin Jeesuksesta. Luukkaan evankeliumi on oppineen miehen tekemä selkeä kuvaus Jeesuksen elämästä ja siitä voisi aloittaa. Sen jälkeen on johdonmukaista jatkaa lukemalla Luukkaan kirjoittama jatko-osa eli Apostolien teot. Tämän jälkeen kannattaa lukea jokin toinen evankeliumi, esimerkiksi Matteuksen evankeliumi. Myöhemmin voit tutustua kirjeisiin vaikka siinä järjestyksessä kuin ne ovat Uudessa testamentissa. Välillä voit kertauksen vuoksi palata muihin evankeliumeihin. Kun Uusi testamentti alkaa tulla tutuksi, voi lukija siirtyä tutkimaan myös Vanhaa testamenttia. Raamatun lukemisesta olisi suotavaa tulla kristitylle vakituinen tapa - vaikkapa muutama luku joka päivä.

Raamatunlukijain Liitto määrittelee kolme näkökulmaa Raamatun lukemiseen:

Ensimmäinen näkökulma: Raamattua voi lukea kuin mitä tahansa hyvää kirjaa tai kirjakokoelmaa, tutkien sen kieltä, kirjoitusajankohtaa, kirjoittajien henkilöllisyyttä jne. Tällä tasolla Raamatun varsinainen sanoma jää kuitenkin hämäräksi.

Toinen näkökulma: Raamattua voi lukea kuin ohjekirjaa. Sieltä löytyy parhaat ohjeet tasapainoiseen elämään lähimmäistemme ja Jumalan kanssa. Kymmenen käskyä ja Jeesuksen vuorisaarna ( Matt 5-7 ) ovat parhaat mahdolliset ohjeet toisten ihmisten kunnioittamiseen ja elämiseen kristittyinä. Me kristityt haluamme ottaa Raamatun ohjeet todesta, vaikka huomaammekin, ettemme kykene niitä täysin noudattamaan.

Kolmas näkökulma: Raamatusta voi etsiä pelastusta. Lukija astuu elävän ja armollisen Jumalan eteen ja kuuntelee hänen ääntään. Lukija huomaa, että vaikka hän itse osoittautuu syntiseksi, Jumala rakastaa häntä ja pelastus on jo valmiina häntä varten. Pyhä Henki opastaa Raamatun ymmärtämisessä ja antaa voimaa viedä sen sanomaa muillekin.

Voin suositella Raamatunlukijain Liiton sivustoa osoitteessa:

https://www.rll.fi/raamatusta/miksi-lukea/

- Miten lukea?

- Yleistä Raamatusta

- Raamatun peruskäsitteitä

- Johdannot Raamatun kirjoihin

- Kysy Raamatusta

- Raamattuopetuksia

Kännykkääsi on mahdollista ladata sovellutus PIPLIA. Se on monipuolinen ja kätevä väline Raamatun lukemiseen.

Netistä löytyy myös kaikki Raamatun käännökset taustatietoineen osoitteesta: www.raamattu.fi

Mikäli lukeminen ei ole sinun juttusi, vaan katsot mieluummin videoita, niin Raamattuun voi tutustua myös videoitten kautta. Raamatunlukijain Liitto on julkaissut omalla youtube-kanavallaan videot kaikista evankeliumeista.

Katso tästä Luukkaan evankeliumi.

Lähteet:

- Raamattu

- www.apowiki.fi

- www.helsinki.fi ( Raamatun tutkimus ja tulkinta )

- www.piplia.fi

- www.rll.fi

- wikipedia

Tunnettu Raamatun opettaja David Pawson piti mielenkiintoisen ja jopa hauskan luennon aiheesta: "Kuinka lukea Raamattua?"