mikä on suurin ihmisoikeus?


Kun kirjoitan tämän kysymyksen tekoälysovellutukseen, saan hetkessä selkeän vastauksen: "Suurimpana ihmisoikeutena on yleensä pidetty oikeutta elämään, joka kattaa oikeuden fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen sekä mahdollisuuden kehittyä täysivaltaiseksi yksilöksi ilman syrjintää tai sortoa."

Tämän jälkeen pyydän tekoälyä luettelemaan kymmenen tärkeintä ihmisoikeutta. Vastausluettelo on hyvä ja on makuasia, mikä on oikea tärkeysjärjestys. Muita tärkeitä ihmisoikeuksia:

- oikeus vapauteen ja turvaan mielivaltaisilta pidätyksiltä tai vankeudelta

- oikeus oikeudenmukaiseen kohteluun lain edessä

- oikeus perusoikeuksiin kuten terveydenhuoltoon, koulutukseen ja riittävään elintasoon

- oikeus tasa-arvoon kaikissa elämän alueissa

- oikeus yksityisyyteen ja koskemattomuuteen

- oikeus työhön ja oikeudenmukaisiin työolosuhteisiin

- oikeus uskonnonvapauteen ja omantunnonvapauteen

- oikeus osallistua yhteiskunnalliseen ja poliittiseen toimintaan

Yhdistyneet Kansakunnat ( YK ) antoi ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen vuonna 1948. Edellä mainitut oikeudet löytyvät sieltä. Mikään näistä oikeuksista ei ole kristillisen etiikan vastainen. Itse asiassa useimmat näistä oikeuksista perustuvat kristillisiin moraalikäsityksiin.

Mutta onko sittenkin olemassa vielä jokin edellä mainittuja ihmisoikeuksia suurempi oikeus?

Toteutuessaan edellä mainitut oikeudet takaavat kansalaisille turvan ja reilut mahdollisuudet omalle elinajalle. Ihmisen elämänkaari alkaa lapsuudesta, joka on pian ohi. Sitten seuraavat nuoruusvuodet ja oman tien etsiminen. Aikuisuuden alkuun liittyy työelämä ja mahdollinen perheen perustaminen. Lapset kasvavat nopeasti ja muuttavat lopulta pois kotoa. Eläkevuodet tuovat uutta vapautta ja mahdollisuuksia. Vähitellen huomaamme olevamme elinkaaremme loppusuoralla. Tässä vaiheessa monesta tuntuu siltä, että aika on kulunut nopeasti. "Elämämme on kuin ruoho, se kukoistaa aamulla, mutta illalla se kuivuu ja lakastuu." Ps. 90:6

Onko vanhoilla ihmisillä enää muita tulevaisuuden näkymiä kuin riittävän hoivan saaminen viimeisinä elinvuosina? Myös useilla vanhoilla ihmisillä on loistavat tulevaisuuden näkymät. Monet vanhuksista odottavat jo malttamattomina sitä uutta tulevaisuutta, jota kohti he ovat menossa.

Tässä kohtaa tulemme siihen kaikkein suurimpaan ihmisoikeuteen. Lainaan tähän emeritiusprofessori Miika Ruokosen blogitekstiä: "Suurin ihmisoikeus on, että jokainen ihminen tällä planeetalla saisi tietää, miten saa ikuisen elämän."
Tämä tärkeä huomio liittyy hänen kritiikkiinsä siitä, että kirkon lähetystyöstä yhä suurempi osuus on kehitysapua ja vähemmän evankeliumin sanoman levittämistä.

Ikävä kyllä myös kotimaassa yhä useampi suomalainen ei ole kunnolla perehtynyt Kristuksen tarjoamaan ikuisen elämän mahdollisuuteen. Me voimme edellyttää myös kansankirkoltamme puhtaan evankeliumin julistamista. Me emme kuitenkaan voi vaatia itsellemme ikuista elämää taivaassa Jumalan yhteydessä. Se ei ole meille kuuluva ihmisoikeus. Taivaan valtakunnassa ei ole oikeuksia, me elämme siellä armosta. Ne ihmiset, jotka torjuvat heille tarjotun armon, joutuvat tuomittaviksi ja ikuiseen eroon Jumalan yhteydestä. Mutta Jumala kuitenkin rakastaa koko ihmiskuntaa ja haluaa, että mahdollisimman moni ottaisi evankeliumin vastaan ja uskoisi sen omalle kohdalleen.

"Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä." Joh. 3:16

Jeesus sanoi myös näin: "Minä sanon teille: samoin on taivaassa suurempi ilo yhdestä syntisestä, joka kääntyy, kuin yhdeksästäkymmenestäyhdeksästä vanhurskaasta, jotka eivät parannusta tarvitse." Luuk 15:7 Jeesus jatkoi vielä: "Minä sanon teille: samoin on Jumalan enkeleillä ilo yhdestä syntisestä, joka tekee parannuksen." Luuk 15:10

Jumala tarjoaa meille rauhaa, pelastusta ja ikuista elämää yhteydessään armosta. Itse emme pysty niitä omilla teoillamme ansaitsemaan, emmekä vaatimaan. Meidän jokaisen täytyy tehdä oma valintamme siitä, otammeko sen vastaan ja tunnustamme Jeesuksen syntiemme sovittajaksi.


MIHIN ME USKOMME?


Kristinuskon Jumalaan uskovien määrä on lähes puolittunut Suomessa 2000-luvulla. Vuonna 2019 kristittyjen Jumalaan uskoi suomalaisista enää 25 prosenttia. Muilla tavoin jumalaan uskovia oli 18 prosenttia kansasta. Ensimmäistä kertaa tutkimushistoriassa alle puolet suomalaisista uskoi minkäänlaiseen jumalaan.

Vain alle kymmenen prosenttia kansalaisista käy säännöllisesti kirkossa. Heistä suurin osa on eläkeläisiä. Samoin vain alle kymmenellä prosentilla suomalaisista on henkilökohtainen suhde Jeesukseen. Järjestäytynyt uskonnollisuus ei vetoa nykyajan ihmisiin. Moni vierastaa kirkossa käymistä, mutta yhä useammat, varsinkin nuoret miehet, etsivät vastauksia hengellisiin kysymyksiin.

Joku kysyi kerran Jeesukselta: "Onko niitä vähän, jotka pelastuvat? Niin hän sanoi heille: Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta, sillä monet, sanon minä teille, koettavat päästä sisälle, mutta eivät voi." Luuk 13:23-24

Kun kerran asia on niin, että vain harvat meistä pelastuvat, miksi meidän pitäisi huolestua suuresta osasta ihmisiä, jotka jäävät ulkopuolelle? Monet jäävät pelastuksen ulkopuolelle siksi, että he omasta tahdostaan torjuvat evankeliumin. Kaikilla tulisi kuitenkin olla oikeus ja mahdollisuus kuulla tämä hyvä sanoma, joka lupaa ikuisen elämän Jumalan yhteydessä. Meille ihmisille on annettu vapaa tahto tehdä oma valintamme.

Jeesus antoi opetuslapsilleen lähetyskäskyn: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni; kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." Matt 28:18-20

Monet hengelliset etsijät hakeutuvat uushenkisyyden ( new age ) erilaisiin suuntauksiin. Sillä tiellä he eivät löydä sielulleen rauhaa eivätkä pelastusta. Se tie johtaa epäilyjen kautta ahdistukseen. ( Lue myös tämän sivuston luku: "Millaista on hengellinen huuhaa?" )

Miten kansankirkkomme voisi saada lisää sanankuulijoita messuihin? Pyrkimys kaikkien miellyttämiseen ei ole oikea ratkaisu. Kun evankeliumia julistetaan puhtaasti niin kuin se on ja selitetään selkeästi, miten saamme varmuuden pelastumisesta, yhä useampi etsijä hakeutuu kirkon penkeille.


LÄHTEET:

- Raamattu

- kirkkojakaupunki.fi

- seurakuntalainen.fi

- Yliopisto - lehti 1/2024

- kotimaa.fi

- ChatGPT