Mikä on oikea uskonto?


Meille, jotka olemme omaksuneet kristinuskon ja luterilaisen kirkon perusajatuksen ihmisen pelastumisesta yksin uskosta, yksin armosta Kristuksen sovitustyön kautta, vastaus on kristallinkirkas: kristinusko on oikea uskonto.

Kaikissa muissa uskonnoissa pelastuminen edellyttää ihmisen ponnisteluja, tekoja ja omia ansioita. Mutta mitkä ihmisten ponnistelut ovat riittävät? Voiko kukaan olla täysin varma siitä, että on riittävän hyvä?

Hindulaisuudessa on yksi pääjumaluus Brahman ja sillä miljoonia erilaisia ilmenemismuotoja. Ihmiset ponnistelevat saadakseen itselleen hyvää karmaa eli ansioita syntyäkseen seuraavassa elämässä parempaan asemaan ( kastiin ) Jos hyvin käy, ihminen voi syntyä seuraavassa elämässä vaikka lehmäksi. Lehmä onkin hindujen pyhä eläin monien muiden eläinten ohella. Synneistä puhdistaudutaan mm. kylpemällä saastuneessa Ganges joessa. Tämä on toivotonta ponnistelua köyhille ja heikoille ihmisille. Ihmiset ovat eriarvoisia syntyperänsä perusteella.

Joissakin islaminuskoisissa maissa islamin opin kriittinen tarkastelu ja kyseenalaistaminen voivat johtaa kuolemanrangaistukseen. Muslimit ovat jyrkästi erimielisiä islamin oikeasta tulkinnasta. Luulisi, että on vaikea suhtautua kritiikittömästi uskontoon, jonka perusta Koraani, pohjautuu erään 600-luvulla eläneen karavaanikauppiaan saamiin ilmestyksiin. Näiden ilmestysten aikana Muhammed oli yksin luolassa, jossa hänelle ilmestynyt enkeli antoi hänelle Koraanin tekstit. Nämä kirjoitettiin sitten muistiin Muhammedin vaimon toimesta. Ketään todistajia ei ollut näille ilmestyksille. Koraanin tekstit ovat selvästi sekoitusta juutalaisten Vanhasta testamentista, tuolloin uudesta kristinuskosta ja vanhasta arabien kansanuskosta. Näistä kaikista Muhammed oli saanut vaikutteita liikkuessaan Lähi-idässä kauppamatkoillaan.

Buddhalaisuuden pääsuuntauksen "mahayanin" mukaan kaikilla on mahdollisuus valaistumiseen. Valaistunut ihminen ei siirry toiseen todellisuuteen, vaan hän oppii elämään tässä todellisuudessa sopusoinnussa itsensä ja maailman kanssa.

Tämä oppi perustuu "neljään jaloon totuuteen". Näistä ensimmäisen mukaan elämässä on kärsimystä ja sen syy on ihmisen "elämänjano" eli kiintymys rahaan, tavaraan yms. Kolmannen totuuden mukaan kärsimys lakkaa kun elämänjano, viha ja tietämättömyys poistuu. Kärsimyksen loppuun johtaa "jalo kahdeksanosainen polku". Jos pystyy sisäistämään nämä kahdeksan ohjetta ja vielä noudattamaan niitä, on mahdollisuus vapautua elämän kiertokulusta eli päästä nirvanaan. Nämä ohjeet ovat hyviä moraaliohjeita, mutta voiko kukaan niitä täysin noudattaa. Mitkä ponnistelut riittävät?

Buddha ( Sidharta Gautama ) eli 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Hän oli ihminen ja merkittävä ajattelija, mutta hän ei ollut jumala. Tavallinen ihminen voi tuntea avuttomuutta näiden moraalisääntöjen edessä.

Raamatun erikoisiin tulkintoihin pohjautuvia uskontoja on ollut ja on edelleen useita. Esimerkiksi mormonit ja Jehovan todistajat. Näitä ei pidetä kristillisinä kirkkokuntina vaan omina uskontoina. Mormoneilla on Raamatun ohella toinen pyhä kirja "Mormonin kirja". Sen mukaan kolme eri kansanryhmää purjehti Lähi-idästä Amerikkaan jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Mitkään historialliset tai argeologiset todisteet eivät tue näitä kertomuksia.

Perustettujen uskontojen lisäksi on myös useita kansallisia eli etnisiä uskontoja. Esimerkiksi Japanin pääuskonto shintolaisuus on etninen uskonto. Se on myös panteistinen uskonto, jonka mukaan jumaluutta on kaikkialla luonnossa. Ihmisen uskotaan muuttuvan kuoleman jälkeen "kamiksi" eli hengeksi. Henkiä kunnioitetaan ja niille uhrataan.

Muinaisten suomalaisten uskonto oli myös samantapainen etninen luonnonuskonto.

Mutta eikö kristinuskon historiaan kuulu ikäviä tosiasioita? Uskonsodat, ristiretket, pakkokäännyttämiset, inkvisitio, noitavainot ym. kauheudet? Kyllä, mutta niissä oli kysymys valtaapitävien ihmisten omista tavoitteista kristinuskon varjolla. Raamattua tulkittiin ahdasmielisesti väärin. Noissa julmuuksissa toimi paholainen ihmisten kautta. Jos Jeesuksen antama tärkein käsky "rakkauden kaksoiskäsky" olisi johtanut ihmisten toimintaa, edellä mainittuja raakuuksia ei olisi koskaan tapahtunut. Ihmisiä tuomittiin kuolemaan harhaoppisina väärin perustein . Jeesus opetti: "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi" ja "antakaa toisillenne anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan".

Kristinusko on ainoa uskonto, jossa evankeliumi eli ilosanoma on suunnattu yhteiskunnan vähäosaisille. Orjat, köyhät, sairaat saivat lohtua siitä, että heidän palkkansa on suuri taivaassa. Rikkaille hyväosaisille tie pelastukseen on vaikea, koska maalliset asiat ovat heille tavallisesti tärkeämpiä kuin Kristus.

Jeesus kehotti opetuslapsiaan viemään evankeliumin sanomaa kaikille kansoille, koska ei ole muuta tietä Jumalan luo. Hän sanoi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani." Joh 14:6

Lähteet:

- Raamattu

- lukion uskonnon oppikirjat